”Elämä on kuin keskinkertainen elokuva. Sitä ei halua jättää kesken, mutta ei myöskään nähdä uudelleen.”Ted Turner (amerikkalainen liikemies, CNN:n perustaja, 1938–)
Mitä nyt tapahtuu?
Osalle ihmisistä diagnoosi merkitsee tervetullutta selitystä heidän mielialanvaihtelujaksoilleen ja toiminnalleen. Toiset taas ovat hämmentyneitä diagnoosistaan ja kyseenalaistavat sen. Useimmat kuitenkin kokevat monia eri tunteita diagnoosin saadessaan. Sinulla on todennäköisesti paljon kysymyksiä diagnoosista ja siitä, miten se vaikuttaa elämääsi, olivatpa tunteesi millaisia tahansa.
Miten kaksisuuntainen mielialahäiriö vaikuttaa elämääni?
Diagnoosin myötä elämässäsi tapahtuu muutoksia. Voit todennäköisesti paremmin, sillä saat hoitoa, mikä lievittää ja vähentää oireitasi. Tämä vaikuttaa myönteisesti elämääsi. Toisaalta sinun on hyväksyttävä, että sinulla on pitkäaikainen psyykkinen sairaus, jonka oireet ovat olleet jo pitempään läsnä. Hoidon ja oikeanlaisen tiedon avulla on helpompi hyväksyä ajatus psyykkisestä sairaudesta, johon tarvitaan pitkäaikaista hoitoa.
Paranenko ikinä?
Useimmat ihmiset, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, kokevat olonsa paranevan huomattavasti, kun he saavat asianmukaista hoitoa. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ei ole olemassa ”parannuskeinoa”, mutta hoidon tavoitteena on oireettomuus. Ajan myötä opit seuraamaan tilaasi, tunnistamaan laukaisevat tekijät ja huolehtimaan hoitoryhmäsi kanssa asianmukaisesta hoidosta. Opit myös, miten muuttaa elämäntapojasi, jotta tautisi pysyy kurissa. Näin kykenet elämään täysin normaalia ja tasapainoista elämää.
Miten sairaus kehittyy?
Useimmilla ihmisillä, joilla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, on oireettomia jaksoja, kun he saavat hyvää hoitoa. On mahdollista, että maanisia ja/tai masennusvaiheita kuitenkin esiintyy silloin tällöin. Jaksojen esiintymistiheys ja kesto ovat yksilöllisiä. Niihin vaikuttavat myös hoidon toimivuus ja muut tekijät, esimerkiksi muut sairaudet. Hoitamaton kaksisuuntainen mielialahäiriö pahenee usein ajan kuluessa. Siksi diagnoosin nopea saaminen ja asianmukaisen hoidon aloittaminen ovat tärkeitä asioita.
Joudunko sairaalaan?
Monet juuri kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosin saaneet pelkäävät ymmärrettävästi sitä, että he joutuvat sairaalaan. Se on kuitenkin harvoin tarpeellista, kun sairaus on diagnosoitu ja sitä hoidetaan ja seurataan. Jos kaksisuuntaista mielialahäiriötä ei hoideta oikein tai eritoten jos lääkkeiden käyttö ei ole säännöllistä, niin maanisia tai masennusvaiheita voi esiintyä. Tällöin saattaa olla tilanteita, jossa käyttäytymisesi voi olla uhaksi omalle terveydellesi tai muiden terveydelle. Tällaisissa tilanteissa sairaalahoito voi olla varteenotettava vaihtoehto, jotta sairauden oireet saadaan takaisin hallintaan.
Onko sairaus minun syyni?
Kun perheenjäsenellä diagnosoidaan kaksisuuntainen mielialahäiriö, muut perheenjäsenet usein miettivät, ovatko he aiheuttaneet sairauden. Kaksisuuntainen mielialahäiriö ei ole kuitenkaan koskaan kenenkään syy.
Sairauden syntymiseen vaikuttavat monet eri tekijät. Monista niistä ei ole vieläkään riittävästi tietoa ja tutkijat tekevät paljon työtä löytääkseen vastauksia. Jos sinulla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, sinä tai perheesi ette olisi pystyneet tekemään mitään sen estämiseksi.
Isän tarina”Minulle päivä, jolloin poikani Mikael sai diagnoosinsa, oli järkyttävä. Siihen asti olin aina uskonut, että hänen omituinen käytöksensä oli vain jonkinlainen vaihe tai jotakin, joka menisi ohi ajan mittaan. Yhtäkkiä ymmärsin, ettei oma elämäni, Mikaelin elämä tai perheemme elämä enää koskaan palautuisi normaaliksi. Kesti pitkään ennen kuin hyväksyin sen.”
Mikaelin tarina”Minulle päivä, jolloin sain diagnoosin, oli monin tavoin hyvä. Sain todisteen siitä, että en vain kuvitellut kaikkea. Minussa oli oikeasti jotain vialla ja saisin nyt apua. Samalla olin kuitenkin peloissani siitä, että menettäisin elämäni hallinnan. En halunnut, että sairauteni on minua määrittelevä tekijä.”